Proeftijd
Proeftijd

Proeftijd

Proeftijd in een arbeidsovereenkomst

Vaak wordt in arbeidsovereenkomsten een proeftijd opgenomen. In dit artikel lees je alles over de regels rondom de proeftijd.

Wat is een proeftijd?

Een proeftijd is een periode aan het begin van het dienstverband waarin de werkgever en werknemer elkaar kunnen leren kennen. Het is bedoeld om te kijken of het van beide kanten klikt en of aan de wederzijdse verwachtingen wordt voldaan. Gedurende deze periode kunnen beide partijen de overeenkomst op elk moment beëindigen, zonder opzegtermijn of opgaaf van reden.

Schriftelijke overeenstemming en duur van de proeftijd

Een proeftijd moet altijd schriftelijk worden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst en moet vóór aanvang van het dienstverband zijn overeengekomen. Zonder deze schriftelijke afspraak is de proeftijd ongeldig. De proeftijd is geregeld in artikel 7:652 van het Burgerlijk Wetboek.

Er gelden specifieke regels voor de duur, afhankelijk van het type arbeidsovereenkomst:

  • Maximaal 1 maand bij:
    • Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar.
    • Een arbeidsovereenkomst zonder vaste einddatum, zoals bij projectgebonden werk.
  • Maximaal 2 maanden bij:
    • Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
    • Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 2 jaar of langer.

Let op: in sommige gevallen kunnen afwijkende regels gelden, bijvoorbeeld wanneer er een cao van toepassing is. Het is belangrijk om altijd na te gaan of er specifieke afspraken zijn vastgelegd in de cao.

Ontslag tijdens de proeftijd

Tijdens de proeftijd mogen zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen. Dit kan zelfs voordat het dienstverband officieel is begonnen, zolang er een rechtsgeldig proeftijdbeding is. Er gelden hierbij geen opzegtermijnen, en er hoeft geen rekening te worden gehouden met opzegverboden, zoals bij ziekte of zwangerschap.

De werkgever hoeft geen redelijke grond te hebben voor ontslag tijdens de proeftijd, zoals dat normaal gesproken wel vereist is onder artikel 7:669 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Ook hoeft de werkgever geen reden te geven voor de beëindiging, tenzij de werknemer hier specifiek om vraagt.

Grenzen aan proeftijdontslag

Hoewel de proeftijd flexibiliteit biedt, zijn er ook grenzen aan wat is toegestaan. Een proeftijdontslag is niet rechtsgeldig als het gebaseerd is op discriminatie, zoals bijvoorbeeld op basis van geslacht, leeftijd, of religie. In dergelijke gevallen kan de werknemer het ontslag vernietigen. Bovendien kan een ontslag tijdens de proeftijd als misbruik van recht worden beschouwd, of in strijd zijn met goed werkgeverschap of goed werknemerschap. In die gevallen kan de partij die opzegt, schadeplichtig worden gesteld.

Tot slot

Een proeftijd biedt werkgevers en werknemers de kans om zonder grote risico’s te onderzoeken of ze bij elkaar passen. Het is echter essentieel dat de proeftijd op de juiste manier wordt overeengekomen en toegepast. Benieuwd naar wat een proeftijd voor jouw situatie betekent, of heb je vragen over het opstellen van een arbeidsovereenkomst? Neem dan gerust contact op via 055 3030000 of stuur een email naar ellen@kantoordreef.nl.