Groeiend belang van mediation bij ontslagprocedures
Groeiend belang van mediation bij ontslagprocedures

Groeiend belang van mediation bij ontslagprocedures

Mediation wordt steeds belangrijker in ontslagzaken. We spreken over het groeiend belang van mediation bij ontslagprocedures. Een rechter kan alleen overgaan tot ontbinding van een arbeidsovereenkomst wanneer er sprake is van een goed onderbouwde oftewel voldragen ontslaggrond. Dit kan bijvoorbeeld disfunctioneren zijn of een ernstig verstoorde arbeidsrelatie. Vooral bij het beoordelen van een verstoorde arbeidsrelatie speelt mediation een cruciale rol. De rechter beoordeelt niet alleen de ernst en duurzaamheid van de verstoring, maar ook of mediation is voorgesteld en of beide partijen deze kans serieus hebben genomen.

Mediation in de rechtspraak

Uit recente rechtspraak blijkt dat het aanbieden van mediation door een van de partijen, of het advies hiervoor door een bedrijfsarts, van groot belang kan zijn. Als de werknemer of werkgever voorwaarden wil stellen aan deelname, moeten deze redelijk zijn. Ook is het van essentieel belang dat beide partijen gezamenlijk een mediator kunnen kiezen. Het weigeren van mediation kan aanzienlijke gevolgen hebben. Voor werkgevers kan dit betekenen dat de arbeidsovereenkomst in stand blijft of dat er een extra vergoeding moet worden betaald. Voor werknemers kan een weigering leiden tot een lagere ontslagvergoeding, omdat het als ernstig verwijtbaar handelen kan worden gezien.

Mediation bij ziekte en arbeidsconflict

Mediation speelt ook een belangrijke rol bij een combinatie van ziekte en een arbeidsconflict. De STECR Werkwijzer arbeidsconflicten biedt richtlijnen aan bedrijfsartsen en arbo-professionals over hoe om te gaan met ziekmeldingen die mogelijk verband houden met een arbeidsconflict. Wanneer een bedrijfsarts mediation adviseert, wordt van de werknemer verwacht dat hij hieraan deelneemt, uiteraard onder de eerder genoemde voorwaarden. Weigert de werknemer toch, dan kan dit worden beschouwd als het niet nakomen van zijn re-integratieverplichtingen. Dit kan leiden tot arbeidsjuridische sancties, zoals het stopzetten van het loon.

Vrijwilligheid met gevolgen

Hoewel deelname aan mediation op vrijwillige basis gebeurt, kunnen er wel degelijk consequenties verbonden zijn aan het weigeren ervan. Mede gelet op het groeiend belang van mediation bij ontslagprocedures is het verstandig om je hierover goed te laten adviseren, zodat je volledig op de hoogte bent van de mogelijke gevolgen en je rechten en plichten. Voor meer informatie bel met 055-3030000!