Conflicten tussen kopers en verkopers over gebreken aan een woning na de verkoop zijn niet ongewoon. De wet vereist dat een geleverd object voldoet aan de overeenkomst. Dit betekent dat het product moet voldoen aan de verwachtingen die de koper redelijkerwijs mocht hebben op basis van de aard van het product en de informatie die de verkoper heeft verstrekt.
De koper mag redelijkerwijs verwachten dat het product geschikt is voor normaal gebruik en, indien van toepassing, voor specifiek gebruik zoals overeengekomen. Partijen kunnen echter afwijken van deze wettelijke regeling in de koopovereenkomst. De standaard NVM-koopovereenkomst, die vaak wordt gebruikt bij woningaankopen, bevat een dergelijke afwijking.
Volgens deze standaard NVM-koopovereenkomst staat de verkoper niet in voor verborgen gebreken, waardoor het risico in beginsel bij de koper ligt. Desalniettemin bevat de overeenkomst een garantie dat het gekochte onroerend goed bij de overdracht de vereiste eigenschappen zal hebben voor normaal gebruik als woonhuis (of ander overeengekomen gebruik).
De term “normaal gebruik” wordt gedefinieerd volgens gangbaar spraakgebruik. De verkoper is niet aansprakelijk voor gebreken die het normale gebruik belemmeren en die bij de totstandkoming van de overeenkomst bekend of kenbaar waren.
De koper heeft een onderzoeksplicht om eventuele gebreken te ontdekken die redelijkerwijs te verwachten zijn. Gebreken die hij zou hebben ontdekt met redelijk onderzoek worden beschouwd als kenbaar, zelfs als de koper ze niet daadwerkelijk kende.
Aan de andere kant heeft de verkoper een mededelingsplicht. De verkoper moet de koper informeren over gebreken die het normale gebruik van de woning kunnen belemmeren. De verwachtingen van de koper worden beïnvloed door de mededelingen van de verkoper, die op verschillende manieren kunnen worden gedaan, maar bij voorkeur schriftelijk via een vragenlijst of in de verkoopbrochure.
Meer informatie nodig over gebreken aan een woning die u heeft gekocht of heeft verkocht? Neem contact op via 055 3030000 of stuur een e-mail naar Ellen@kantoordreef.nl.
Voorkom procedures en ga met elkaar in gesprek! Meer weten over het oplossen van problemen door middel van mediation? Neem contact met ons op!